UARU
UARU

Що таке DNS Flag Day: пояснює Мережа Ланет

На деяких ресурсах в мережі з’явилася інформація про те, що сайт Інтернет-провайдера Мережі Ланет може стати недоступним після 1 лютого 2019 року, нібито з причини переходу на нові стандарти протоколу система доменних імен EDNS.

Системні адміністратори відділу управління інформацією компанії Мережі Ланет спростували цю інформацію.

- Реклама -

У своєму коментарі редакції Mediasat вони повідомили, що сайт www.lanet.ua підтримує стандарт EDNS v0, і ніяких перебоїв у доступі до нього не буде. Також, за необхідності, у системі буде реалізована підтримка останньої версії стандарту EDNS v1.

Підтримка протоколу безпосередньо залежить від програмного забезпечення, яке використовується на авторитативних серверах. Не скажу, що його оновлення або заміна – це легко, але точно можна виправити, – коментує фахівець Мережі Ланет.

1 лютого відбудеться DNS Flag Day – планове оновлення в роботі інфраструктури системи доменних імен (DNS). Завдяки цій системі ми можемо заходити на сайти, ввівши в адресному рядку браузера лише їхні доменні імена замість IP-адрес, які складно запам’ятовувати.

Після поновлення трафік зі старих і неоновлених серверів, які не підтримують EDNS, не обслуговуватиметься, і домени, які містяться на цих серверах, можуть стати недоступними. EDNS – це розширення стандарту системи доменних імен (DNS). Його призначення – у збільшенні розміру заголовка DNS, в який можна буде додавати додаткову інформацію, що в перспективі підвищить безпеку протоколу.

У нашій мережі використовується кешуючий DNS-сервер, на його роботі подія DNS Flag Day ніяк не позначиться. Він реалізований з метою знизити для абонентів Ланет затримку при зверненні до більшості популярних доменів під час визначення імені вузла за його IP-адресою. Утримувати такий сервер вважається нормою для порядної компанії, яка генерує зі своїх адрес великий обсяг запитів до авторизаційних DNS-серверів, – повідомив системний адміністратор Ланет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

- Реклама -

Читайте також

Кінець епохи торентів: BitTorrent втратив лідерство за об’ємом інтернет-трафіку

За даними дослідження, останніми роками частка BitTorrent у вихідному трафіку користувачів фіксованого широкосмугового доступу неухильно скорочувалася.

Харківщина, Полтавщина та Тернопільщина стали лідерами за розвитком інтернету в Україні

Лідерами з розвитку інтернету в регіонах України за підсумками 2023 року стали Харківська, Полтавська та Тернопільська області.

Латвія заблокувала дев’ять російських та білоруських вебсайтів через поширення пропаганди

Національна рада з електронних медіа Латвії (NEPLP) заборонила доступ до дев'яти вебсайтів у країні через поширення ними російської пропаганди.

Друзі, школа, робота… Viber запроваджує функцію папок для впорядкування чатів та каналів

За допомогою папок можна створити до п'яти спеціальних розділів на додачу до вкладки «Усі», в якій автоматично збираються всі чати та канали.

Популярний український портал UKR.NET тимчасово недоступний через блокування домену

Внаслідок блокування домену ukr.net мільйони українських користувачів тимчасово втратили доступ до новинної стрічки порталу UKR.NET та поштового сервісу.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: