- Реклама -

Загалом є три основні способи дивитися телеканали в Україні. Перший – це ловити канал з повітря на антену (ефірний); другий – це з космосу (супутниковий); третій – це приймати зі шнурка (кабельний). Це ще називають типи прийому каналів. Завдяки вимірюванням телевізійного споживання компанією Nielsen, яким ми послуговуємося у вивченні теледивлення, ми знаємо не лише, що, коли і з ким дивляться люди, але також і те, яким типом прийому вони користуються при кожному телеперегляді.

Найпоширенішим є кабельний  прийом. Тут варто розуміти – в межах однієї сім’ї і навіть на одному телевізорі можуть бути різні типи прийому каналів. Нижче я буду показувати саме обсяги споживання, а не просту наявність того чи іншого типу прийому. Тобто, це будуть обсяги часу, який люди витрачають, дивлячись телебачення через кабельних операторів. Зупинимося на даних за останні три роки, коли вимірюваннями в Україні вже займається Nielsen.

ukrainski-chi-zarubizhni-1Сміливо можна сказати, що близько 60% споживання телебачення в Україні, припадає на кабельний тип прийому.

Загалом, як це сталося? Можливо, ви застали часи, коли на багатоповерхівках ще існували колективні антени. І, можливо, були свідками того, як їх захоплювали кабельні компанії. Інші кабельники по-різному використовували колодязі. Іншими словами, не важливо як це сталося, – але на певному етапі буття кабельне телебачення – це був дуже комфортний (а інколи – єдиний можливий) спосіб отримувати телеканали.

Можливо, ви також застали часи, коли у кабельників були власні телеканали – на яких вони півдня показували то MTV, то Cartoon Network, то якісь німецькі канали, то фільми з VHS-касет.

І от що відбувається зараз.

Подивимось, які канали дивляться українські глядачі, котрі включають для себе кабельний тип прийому (телеканали перераховані у порядку кількості часу, який провів глядач на тому чи іншому каналі).

ukrainski-chi-zarubizhni-2Половину свого часу в кабельних мережах люди дивляться шість національних ефірних канали.

Але при цьому більш за все промо-радощів від кабельників отримують зарубіжні  телеканали. «Сьогодні абоненти компанії дивляться більше 150 каналів», — пишається у своїх прес-релізах «Воля». У новинах – запуск телеканалів Eurosportnews та ексклюзивна трансляція Вімблдонського тенісного турніру на телеканалах Eurosport 1, Eurosport 2 і Eurosport 1HD.  «Фільм місяця на TV1000 PREMIUM HD!», «Прем’єра на TV1000 MEGAHIT HD!», «Світова прем’єра на каналі «NATIONAL GEOGRAPHIC»!», — це емоції від кабельного оператора IpNet.

Отже, бачимо, що багато кабельних операторів помилково розуміє поведінку своїх  абонентів, думаючи, що такі канали як Fox чи Eurosport можуть бути драйверами для покупки послуг кабельного провайдера.  Переважній більшості телеглядачів потрібні українські топ-канали.

Але при цьому Fox’у, Eurosport’у та іншим Discovery, і навіть деяким російським телеканалам, українські кабельні провайдери платять за контент, який показують в своїх мережах, а думка про те, щоб платити українським виробникам контенту, викликає у них обурення.

- Реклама -
Подписывайтесь на наши сообщества в Viber и Telegram
Орест Білоскурський
Маркетинг-директор телегрупи StarLightMedia (телеканали СТБ, Новий, ICTV, M1, M2, QTV та ще десять компаній, об’єднаних навколо виробництва і показу якісного глядацького контенту)