Национальная телекомпания — собственник прав трансляций FIFA-2014

- Реклама -

В связи с приближением чемпионата мира по футболу FIFA–2014 Национальна телекомпания Украины (НТКУ) сообщает о своем праве собственности, как члена Европейского вещательного союза, на трансляцию указанного спортивного события на территории Украины.

НТКУ имеет также право передачи в пределах территории Украины какой-либо третьей стороне право трансляции фрагментов матчем продолжительностью менее 90 секунд на каждый матч в течение 24 часов после завершения матча.

В святи с вышеизложенным Национальная телекомпания сообщает, что в случае намерения использовать фрагменты футбольных матчей FIFA–2014 в собственных передачах новостей, средства массовой информации должны обратиться к НТКУ по электронному адресу reclama@ntu.ua с письмом о таких намерениях и заключить с ней лицензионный договор не позднее 17 мая 2014 года включительно.

Текст письма-обращения прилагается ниже:

Усім зацікавленим особам!

Національна телекомпанія України (НТКУ) з метою організації якісного новинного висвітлення чемпіонату світу FIFA 2014, що відбудеться з 12 червня по 13 липня 2014 року в Бразилії, повідомляє про таке.

Відповідно до Меморандуму, який укладено між FIFA та Європейською мовною спілкою (ЄМС), ЄМС отримала на користь кожного зі своїх членів медіа-права на трансляцію чемпіонату світу FIFA 2014. НТКУ як член ЄМС є правовласником на трансляцію чемпіонату світу FIFA 2014 на території України. Обсяг набутих НТКУ медіа-прав включає права передачі в межах території України будь-якій третій стороні права трансляції фрагментів матчів в рамках проведення чемпіонату світу FIFA 2014 тривалістю менше дев’яноста (90) секунд на кожний матч упродовж двадцяти чотирьох (24) годин після завершення такого матчу.

Пунктом 3 статті 426 Цивільного кодексу України передбачено, що використання об’єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об’єкта права інтелектуальної власності, тому НТКУ буде здійснювати моніторинг ефіру українських національних телевізійних каналів щодо виявлення правопорушень під час трансляції чемпіонату світу FIFA–2014 з боку третіх осіб.

Зважаючи на викладене вище, в разі наміру використовувати фрагменти футбольних матчів FIFA 2014 у власних передачах новин, пропонуємо всім зацікавленим особам звернутися до НТКУ з листом про такі наміри (на електронну адресу reclama@ntu.ua) та укласти з НТКУ відповідний ліцензійний договір на комерційній основі не пізніше 17 травня 2014 року включно.

Також нагадуємо, що відповідно до п. 4 ст. 21 Закону України «Про авторське право і суміжні права» без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора та джерела запозичення допускається відтворення з метою висвітлення поточних подій засобами фотографії або кінематографії, публічне сповіщення або інше публічне повідомлення творів, побачених або почутих під час перебігу таких подій, в обсязі, виправданому інформаційною метою.

Разом з цим наголошуємо, що в разі ненадходження від зацікавлених осіб відповідного листа про наміри використовувати фрагменти футбольних матчів чемпіонату світу FIFA 2014 у власних передачах новин і не укладення відповідного договору у вищевказаний строк, НТКУ залишає за собою право відмовити в організації доступу до таких новин.

З повагою генеральний директор НТКУ
Зурабі Аласанія

- Реклама -